Höga hushållslån är lånad tid

Okej, här kommer en massa siffror. Men återigen visar statistik att hushållen är fortsatt sugna på att låna pengar. Dessutom i tilltagande takt!?

Ökade lån

Hushållens lån ökade med 53 miljarder kronor (+6,8%) under första kvartalet 2017 och summerar därmed till 3 784 miljarder kronor. Overkligt, testa och skriv det med siffror på ett papper.

I kronor var det hur som helst en större ökning än första kvartalet 2015 och 2016, då lånen ökade med 45 respektive 48 miljarder kronor.

Lite matematik. I Sverige har 3 miljoner individer bolån. Av den totala skulden utgör bolånen 80%, vilket motsvarar 3 000 miljarder (ja, jag vet att jag avrundar kraftigt).

Snittlånet blir då 1 miljon kronor per individ.

Snittlånet blir är 1 000 000 sek per individ! Berätta för ditt nätverk

Skuldsättningen varierar

Skuldsättningen varierar dock över landet. Någon briljant medarbetare på Riksbanken har fördjupat sig i detta och kommit fram till att hushållen i storstadsområdena är mest skuldsatta.

Kanske ingen nyhet i sig.

Mer anmärkningsvärt är det att skuldkvoten även är högst i dessa områden – upp till 520% i Stockholm (jmf 80% i vissa delar i norra Sverige).

Betala lån som fredagsnöje

Eftersom att skuldkvoten är lånet delat med hushållets årsinkomst, betyder det att befolkningen i exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö inte gör så mycket annat än att betala räntor och att amortera.

Det finns liksom inte så mycket över, trots betydligt högre löner än övriga delar av landet.

I storstäderna betalar man lån som fredagsnöje! Eller?

Sårbara hushåll

Om vi bortser från kvasi-debatten om skuldkvotstak och verkligen funderar på vad ovan situation innebär, på riktigt.

Helt klart är det så att ett hushåll med en hög skuldkvot är mer sårbart (räntekänsligt). Givet att samma hushåll inte har besparingar att gräva ur, blir det svårt (omöjligt?) att få ihop familjeekonomin vid en ränteuppgång…kan bli illa för en del.

Höga lån är lånad tid! Hur tänker ditt nätverk?

Cronquist reflekterar

Jag kan inget om räntebanor och makroprognoser och har precis som de som kan det svårt att sia om framtiden.
Men för mig verkar det inte rätt att låna sååå mycket pengar. Speciellt om jag inte har täckning för det. För höga lån är lånad tid liksom.

Förresten, registrerar dig gärna för mitt nyhetsbrev nedan. Jag tänker mig att skicka något matnyttigt med ungefär 4-6 veckors mellanrum.

Recent Posts