Är det möjligt att spara ihop till sin kontantinsats?

Min dotter har just fyllt 5 år. Magiskt i sig, men f** va tiden går snabbt. I den här takten kommer hon snart flytta hemifrån. Eller!? Jag menar, finns det ens en rimlig chans att hon kommer kunna spara ihop till sin kontantinsats och köpa sig ett eget boende när det är dags?

Blir tvungen att räkna lite!

Hög kontantinsats

För att förenkla det hela, fryser jag marknaden per idag (snacka om makt!).

På Svensk Mäklarstatistik ser jag att snitt/m2 i centrala Stockholm är 95 tkr (för riket, 40 tkr). En lagom lägenhet kan vara 40 m2, vilket ger ett pris på 3 800 tkr.

Om min dotter belånar sig maximalt (85%) ger det 3 230 tkr i lån, vilket innebär en kontantinsats på 570 tkr.

Frågan är alltså om det är möjligt att spara ihop 570 tkr.

(Förresten, läs mitt inlägg – Höga lån är lånad tid – om att vi i allt större grad belånar oss.)

Långt till målet

Låt oss säga att vi sparar 2 tkr (barnbidraget + lite till) per månad och inte får någon avkastning på sparandet. Då behöver vi spara i 285 månader, eller 24 år till vi har 570 tkr.

Det håller ju inte, får funder vidare. I nästa inlägg.

Cronquist räknar

Till dess, om du vill ha min enkla Excel-snurra där du kan lägga in dina egna förutsättningar, registrera dig då i nedan formulär så skickar jag den till dig.

Recent Posts
Med ett par exempel visar jag hur en "liten" avgift på 2,15% i slutändan bränner av 75% av det du sparat. Alltså provisioner till de som ger dig råd.En procentuell avgift belastar ditt sparande. Även om vi alla har på känn att är dyrt, är det svårt att förstå vad som är vad. Filmen reder ut begreppen.